Mälardalens Högskola

Mälardalens Högskola

Har du en gymnasieexamen och är sugen på att fortsätta studera? Idag finns det många olika eftergymnasiala utbildningar att välja på, där ett exempel är Mälardalens Högskola som finns i Eskilstuna och i Västerås. Två av de vanligaste utbildningsformerna i Sverige är just högskola och universitet. Du kan välja på en rad skolor från landets norra delar och ner till de södra delarna. Fundera på om du vill läsa en kurs eller en längre utbildning och inom vilket område. Därefter kan du söka dig fram till en skola som erbjuder utbildningar inom just det området. På Mälardalens Högskola hittar du ett brett utbud av kurser och utbildningar.

Mälardalens Högskola – om högskolan

Mälardalens Högskola, förkortat som MDH, är en statlig högskola i Sverige. Högskolan är belägen i Västerås och i Eskilstuna, men det finns också mindre campus i Nacka, Södertälje och Nyköping. MDH grundades år 1977, och idag har den cirka 14 000 studenter. Högskolan och dess utbildningar har nära samarbeten med den offentliga sektorn, till exempel kommun, myndigheter och landsting, samt företag i regionen. Detta samarbete påbörjades i form av ett avtal år 2009. Meningen med samarbetet är att tillsammans utveckla utbildningarna för att gynna regionens arbetskraft inom områden som till exempel skola och omsorg. Förutom detta har högskolan en tydlig miljöprofil sedan ett par år tillbaka.

MDH var den första högskolan i världen som blev miljöcertifierad enligt standarden ISO 14001. På skolan arbetar cirka 900 personer. Rektorn för högskolan är Paul Pettersson. Han har varit rektor där sedan januari 2016, då Karin Röding avslutade sin rektorstjänst. Mälardalens Högskola är indelad i fyra akademier som dessa anställda arbetar inom: akademin för utbildning, kultur och kommunikation (UKK), akademin för hälsa, vård och välfärd (HVV), akademin för ekonomi, samhälle och teknik (EST) samt akademin för innovation, design och teknik (IDT). Det här gör att det finns en stor bredd på deras utbildningsområden. Förutom dessa akademier har högskolan en förvaltning och ett högskolebibliotek.

Mälardalens Högskola erbjuder många utbildningar och kurser

Kurser och utbildningar på Mälardalens Högskola

På Mälardalens Högskola finns det många olika områden att utbilda sig inom. Det är en bra skola för dig som är osäker på om du har valt rätt utbildning, då du enkelt kan byta till en annan inom samma skola om du ångrar dig. Teknik och naturvetenskap är de största områdena inom skolan, men här finns också utbildningar till sjuksköterska, lärare och sjukgymnast med mera. Det finns cirka 60 utbildningar på grundnivå, men högskolan har också ungefär lika många påbyggnadsprogram, det vill säga på magister- och masternivå. Utöver det finns här också 12 internationella magisterutbildningar samt cirka 1000 fristående kurser inom en rad områden.

Bland det stora utbudet av kurser på Mälardalens Högskola hittar du kurser på 7,5 högskolepoäng och uppåt. Ämnen som kurser finns inom är bland annat beteendevetenskap och sociologi, byggteknik, design, språk och kultur för att nämna några. Du söker enkelt till Mälardalens Högskola på samma sätt som du söker till andra statliga högskolor och universitet i Sverige, nämligen via antagning.se. Där hittar du all information du kan tänkas behöva om att ansöka till högskolan, antagning till skolan med mera. Du kan också bara söka bland skolans utbud av utbildningar och kurser där. Allastudier.se är ett annat tips på en sajt där du kan söka dig fram till kurser och utbildningar inom till exempel universitet och högskolor, men också bland folkhögskolor och vuxenutbildningar. Om du läser på MDH har du rätt till CSN-lån.

Mälardalens högskola – en högskola för alla

Mälardalens Högskola är en statlig högskola belägen i Mälardalen i Sverige, närmare bestämt i Västerås och Eskilstuna. Dessa städer må inte vara Sveriges största, men deras placering i landet gör det enkelt att ta sig till andra stora städer, så som huvudstaden Stockholm. På Mälardalens Högskola finns det ett brett utbud av kurser och program på såväl grund- och påbyggnadsnivå. De delar också ut priser inom olika områden. Några exempel är Pedagogiska priset som tilldelas en person som har gjort insatser inom det pedagogiska området på grund- eller avancerad nivå. Prissumman ligger på 50 000 kronor. Ett annat pris Högskolans samverkansmedalj, som går till en person som har gjort insatser till stöd för högskolans samverkansprofil.