Innovationer från Sverige

Innovationer

Vad är egentligen en innovation? Till skillnad mot en uppfinning som är en teknisk artefakt kan man definiera en innovation som en ny idé inom vilket område som helst. Sverige är ett land som är känt för sina innovationer världen över. De svenska uppfinnarna har i alla tider kommit med geniala innovationer som har betytt mycket både för industrin men även för gemene man. Det finns mycket att hämta i historien och framför allt är det män som omnämns i sammanhanget. I gamla tider ansågs inte kvinnor som framstående uppfinnare vilket har ändrats i takt med att jämlikheten har främjats.

Världsberömda svenska innovationer

Innovationer mellan 1600-1800

En av de första svenska uppfinnarna som har blivit uppmärksammad över hela världen är Christopher Polhem, även kallad den svenska mekanikens fader. 1690 konstruerade han en ny gruvmaskin som fraktade upp malm från gruvorna med hjälp av vattenkraft. Detta var den första i en lång rad innovationer fram till hans död 1751. Den första kvinnan som erkändes som uppfinnare i Sverige var Maria Christina Bruhn. Hon motarbetades på grund av sitt kön och hennes qvinettkardus (ett emballage att förvara krut i) tillskrevs istället major P G Wagenfelt. Men efter 12 års strid fick Maria rätt och vinner äran för uppfinningen.

1800-talet var lite av en storhetstid för svenska innovationer. Alfred Nobel kom på ett sätt att förbättra sprängningen i berg. Tidigare hade man använt ren nitroglycerin, en oljelik vätska som lätt exploderade. Nobel tillsatte bland annat kiselgur som torkade upp så det istället blev en dagartad massa, dynamit. Under detta århundrade presenterades uppfinningar som säkerhetständstickan, handdriven mjölkseparator och telefonluren. 1892 presenterade Johan Petter Johansson skiftnycklen, ett verktyg som i dag finns i praktiskt taget varje hem. Även här kan en kvinna nämnas, Amalia Eriksson som 1859 började tillverka polkagrisar i sitt bageri i Gränna. Idag är polkagrisen en av våra mest kända svenska souvenirer.

Innovationer på 1900- och 2000-talet

I början på 1900-talet framträdde Gustaf Dalén som en av våra mest betydande uppfinnare. Under sin levnadstid tog han inte mindre än 99 patent. Han arbetade mycket med sina innovationer för belysning i fyrar. Detta ledde senare till att AGA, ett världsföretag, grundades. Dalen fick även mottaga Nobelpriset i fysik med motivationen ”för hans uppfinningar af självverkande regulatorer att i kombination med gasackumulatorer användas till belysning av fyrar och bojar”. En annan revolutionerande uppfinning är pacemakern. Det var läkaren Rune Elmqvist som tillsammans med Åke Senning tog fram en implanterbar elektronisk apparat som gav impulser till hjärtat. En annan av hans alster är EKG-apparaten.

Den svenska uppfinningsrikedomen fortsätter in på 2000-talet. Nu är det innovationer som hjälper människor till gemenskap. 2003 utvecklar Niklas Zennström ett program för dator som gör att man kan kontakta människor i hela världen över internet, Skype. Bluetooth eller blåtand en standard för lokal kommunikation presenterades 1998 av Sven Mattisson, Jaap Haartsen och Örjan Johansson. En annan stor exportvara som de flesta har hört talas om är Spotify, ett program för att kunna lyssna på musik oberoende var man är.

Svenskar, ett uppfinningsrikt folk

Om man tittar bakåt i historien hittar man många innovationer från svenska uppfinnare som spridits över hela världen. Många av dem har räddat liv, så som pacemakern, den konstgjorda njuren och respiratorn. Andra har ett mer nöjsamt användningsområde som mobiltelefoner, musikprogram och polkagrisar. Även om inte alla innovationer kan ses som livsviktiga kan de vara till stor nytta i vardagslivet. Exempel på det är blixtlåset, gaffelpärmen och lovikkavanten. Sverige är ett land som uppmuntrar till ny forskning och upptäckter inom många områden. Svenska uppfinnare uppmärksammas ofta för sitt arbete inte bara i Sverige utan i hela världen. Så vi kan räkna med att många nya innovatörer kommer att glänsa även i fortsättningen.